Stichting & vereniging

Behouden van een regionale traditie

Op 13 december 2013 is het midwinterhoornblazen geplaatst op de lijst van Unesco als Immaterieel Cultuur Erfgoed. Het maken van de hoorn werd op 1 december 2018 toegevoegd op dezelfde lijst. Het midwinterhoornblazen en het maken van een hoorn zijn hierdoor erkend als levende traditie die van generatie op generatie zijn doorgegeven. De midwinterhoornblazers in Enschede zijn verenigd in een stichting en een vereniging.

Stichting De Enschedese Midwinterhoornblazers

Als Stichting Enschedese Midwinterhoornblazers voelen wij ons verantwoordelijk deze levende traditie voort te zetten en door te geven aan de volgende generatie.

Doelstelling Stichting De Enschedese Midwinterhoornblazers

De Stichting Enschedese Midwinterhoornblazers stelt zich ten doel de levende traditie van het midwinterhoornblazen als Immaterieel Cultuur Erfgoed in Enschede meer bekendheid te geven en door te geven aan de volgende generatie.

Stichting De Enschedese Midwinterhoornblazers wil dit doel bereiken door:

  • Het jaarlijks organiseren van een Midwinterhoornwandeling in Enschede. Hiermee hoopt de stichting een grote groep mensen te bereiken en te enthousiasmeren voor de traditie;
  • Het gebruik maken (en verder ontwikkelen) van een lessenpakket voor (basis)scholen. Door het geven van lessen hoopt de stichting jongeren te interesseren in de eeuwenoude traditie van het Midwinterhoornblazen;
  • Het ondersteunen van de vereniging Enschedese Midwinterhoornblazers (EMB) bij het werven van nieuwe leden en te zorgen voor binding tussen de leden, zoals het organiseren van een zomerevenement;
  • Het aanplanten en onderhouden van bomen in het Ledeboerpark om zo hout te verkrijgen voor het maken van midwinterhoorns. Dit in samenwerking met de gemeente Enschede;

Als vereniging de traditie uitdragen

Tijdens de advent periode zijn onze blazers op diverse plekken te zien en horen. Ze worden gevraagd voor uiteenlopende evenementen zoals kerstmarkten, kerkdiensten, kerstdiners, kerstboomverkoop, wandelingen en andere feestelijke gelegenheden die georganiseerd worden in de periode rondom de feestdagen.

Door de ‘Oale Roop’ te laten klinken door heel Enschede dragen onze blazers een steentje bij in het doorgeven van de traditie, maar vooral omdat ze het zo mooi vinden klinken!

Tijdens de advent zijn onze blazers ook aanwezig bij de Twentse Midwinterhoornwandeling en bij de jaarlijkse wedstrijd midwinterhoornblazen om het zilveren hoorntje. Het wedstrijdblazen is er voor jong (gouden hoorntje) en oud (zilveren hoorntje). Het buurtschap met de meeste punten ontvangt de wisselbeker: het zilveren hoorntje.

Altijd al willen leren blazen op een midwinterhoorn?

Wil je gewoon een keer proberen of ook les volgen? Onze blazers helpen je graag verder. Want ook onze blazers zijn ooit eens begonnen met blazen dankzij de hulp van andere (ervaren) blazers.